5 Kasım 2018 Pazartesi

Sultan Baybars Kimdir? Hayatı ve İcraatları


Baybars 1223 seneninde Karadeniz kıyısında Kıpçak da doğmuş bir Kıpçak Türkü dür.
Kölelikten sultanlığa uzanan savaşlarla dolu müthiş bir yaşamı olan Sultan Baybars, tarihe Moğolları durduran erkek olarak geçmiştir.
Baybars Cengiz Han'ın torunu Berkan'ın damadı idi.
Ancak Moğollar ile uygulanan bir savaşta Moğolların eline tutsak düşmüş ve Sivas'ta köle sektöründe satılmıştır. 

Ardından köle olarak Kahire'ye getirilmiştir.
Baybars burada Eyyubi hükümdarı El Melik Salih doğrulusunda satın alınmış Mısır'da yaşamaya başlamıştır.
Çok zeki, Yetenekli ve gözü pek bir genç olan Baybars kısa vakitte hükümdarın Deniz Askerlerlerinden olan bahri sınıfına girmiş ve orada da kısa vakitte yükselmeye başlamıştır.
Mısır'da ve etrafında bilhassa haçlılara karşı çarpışmalara katılan Baybars, cesaretini ve muhabere kabiliyetiyle kısa vakitte sivrilmiştir.
Fransa kralı birliğindeki silahlı güç ile Mısırı ele geçirip Müslümanları bölgeden atmak istemiş Ve bu yüzden Mısır'a devasa bir silahlı güç kullanmıştır. 

Öncü Kuvvetleri'nde Baybars'ın yer aldığı Silahlı güç Mısır'da Kahire de Fransız askerlerine karşı defa devasa bir muhabere taktiği ve gösterdiği cesaretle tüm Fransız silahlı gücünü tarumar etmiş, rivayete göre Fransız Ordusu'ndan yanlızca 3,4 şahıs yaşamda kalabilmiştir.
Fransızların işgali esnasında Dimyat Fransızlar doğrulusunda ele geçirilince ilk etapta hükümdar Melik Salih üzüntüsünden vefat etmiş ve adına Turanşah hükümdar meydana gelmiştir.
Turanşah kafaya geldikten ardından ülkede kendisi adamlarını yönetime yerleştirmiş ve Fransızları bölgeden atan Memlüklülere karşı iyi davranmamıştır. 

Bunun sonrasında ülke içerisinde karışıklıklar çıkmış ve Turanşah bir suikaste ölmüştür.
Ardından bir müddet taht karışıklıkları yaşanmış ufak yaşta bir hükümdar tahta geçirilmiş ve Mısır Memlük Devleti adeta heyetmiştir.
Küçük Sultan'a Aybek Bir nevi Lala olarak yardımcı olması için getirilmiş Fakat o da karışıklıklar devam edince Aybek'te öldürülmüştür.
Ardından 15 yaşında farklı bir Sultan tahta geçmiş ve Kutuz Sultan nebiliğine getirilmiştir.
Kutuz Sultan nebiliği ile yetinmeyerek Kısa bir müddet ardından Sultanlığı istemiş ve yaptığı bir darbeyle kafaya geçmiştir.
Ancak bu sırada Baybars ülke dışında bulunuyor Ve kuzeyden Moğol saldırıları gelmekteydi.
Hülagü komutasındaki Yenilmez Moğol muhabere makinası Bağdat'ı ele geçirmiş ve Abbasiler'i yok etmişti.
Ayrıca Abbasi halifesi de öldürülmüştü Moğollar doğrulusunda.
Moğollar gelişmeye devam etmiş Mısır'a doğru gelmekte idiler.
Tam bu sırada Kutuz Baybars'a komutanlık yapmasını istemiş muhabereyi kazanması durumunda kendini Şam Valisi yapacağına soz vermiştir.
Ardından Baybars kabul etmiş ünlü Ayn-Calut savaşında İslam silahlı gücü, Baybars Komutanlığında Moğollara karşı devasa bir zafer kazanmıştır.

Baybars dünyaya moğolların Yenilebilir olduğunu göstermiş ve ilerlemeleri durmuştur.
Savaşın sonrasında Kutuz, şöhretinin artacağını düşünerek Ve efor sarhoşluğundan Baybars'a soz verilen Şam Valiliği'ni vermemiş, sonrasında ülke içerisinde karışıklıklar çıkmaya başlamıştır.
bunun neticeninde Kutuz bir suikaste Kurban Gitmiş ve sonrasında taht boşta kalmıştır.
Bunun üstüne kazanın ileri gelen kabilelerinin ortak seçimi ile Baybars Sultanlığa getirilmiş, dördüncü Memlük sultanı meydana gelmiştir.
Baybars, kafaya gelmesinin sonrasında Kutuz'un koyduğu ağır vergiler kaldırmış, altyapı çalışmalarına ehemmiyet vermiştir.
İçteki karışıklıkları savuşturmak için başkaldırı edenlerin ortadan kaldırmış iç huzuru gerçekleştirmeyi başarmıştır.
Ardından dış devletlere karşı mücadeleye girişmiş, ilk etapta ticareti varlıklaştırmak için ticaret yollarının güvenliğini sağlamaya çalışmıştır.
Ardından Bağdat'ta tespit edilen ve Moğollar doğrulusunda öldürülen Abbasi halifesinin devamını Mısır'a getirmiş ve böylece halifelik Memlüklere geçmiştir.
Baybars hızlıca kendisi yönetimini güçlendirmiş ülkede refah artmaya başlamıştır.
Ardından dış devletlerden iletişime geçmiş, ittifaklar kurup efor kazanmaya çalışmıştır.
Baybars 1265 seneninde kurduğu silahlı güç ile Suriye üstüne kez düzenlemiştir.
Çünkü Ülkesi'ne bütün tehlikeler Suriye üstünden gelmekteydi. 

Bugünkü Kayseri, Arsuz ve Sis gibi ehemmiyetli şehirleri ele geçirmiştir.
Haçlılar ile epey devasa mücadelelere girmiş Kıbrıs'a seferleri düzenlemiştir.
bölgedeki büyük küçük prenslikleri ve kaleleri ele geçirmiş, Antakya gibi ehemmiyetli bir kenti fethetmiş, Ermeni prensliğini kendisine bağlamıştır.
1277 seneninde Elbistan'da Moğol silahlı gücünün yenmiş ve devasa bir zafer kazanmıştır.
Ancak Moğollar Baybars'ı dışarıda yakalamak ümidiyle defa devasa bir orduyla geri dönmüş ve bu müddette Anadolu'daki Türkler üstüne defa devasa baskı ve zulümlerde yer almıştır.
Binlerce Türk bu süreçte öldürülmüştür.
Antakya üstüne dönen Baybars 1277 de dizanteri sonucunda vefat etmiştir.
İslam tarihine defa ehemmiyetlidir komutan olarak geride bıraktığımız Baybars 17 sene süren Hükümdarlığı süresince Mısır ve memlükleri defa Kalkındırmış, İslam tarihinde ehemmiyetli yapıtlar kazandırmış, oldukça önemli bir padişahtır. 

İlim ve İslam'a defa ehemmiyet veren Baybars, bilhassa Moğol akınları nedeniyle topraklarından kaçan alimleri Devleti'ne kabul etmiş ve burada ilimlerini yaşatmalarına destur vermiştir.
Bu sayede Kahire, Mısır ilim başkenti meydana gelmiştir.
Ayrıca Moğol istilaları ndan kaçan Türkleri kendisi Devleti'nde hudut boylarına yerleştirmiş ve korunmalarını sağlamıştır Baybars o dönemde defa kuvvetli bir etkileşim ağını, posta Yolunu geliştirerek üklesinde iletişimin ve ticaretin artmasını sağlamıştır.
Casus teşkilatını tesirli bir biçimde kullanmış.
Savaş yönünden defa zeki bir Kumandan olarak tarihe geçmiştir.
Kahire'de Bu gün dahi ayakta duran Baybars camisini yaptırmış ve henüz çoğu cami ve Medreseyi İslam dünyasına kazandırmıştır.
Baybars Hükümdarlığı süresince birçok savaşa katılmış ve çoğunda silahlı gücünün başında Bulunmuştur. 

Özellikle Moğolları durdurmasıyla tarihe geçmiş ve defa tarihçi göre Osmanlı için Kanuni ve Fatih neyse Ortadoğu içerisinde Baybars odur şeklinde özetlenebilecek bir hükümdarlık yaşamıştır.
1268 te Baybars Antakya'yı abluka etmiş ve savaşın nihayetinde kent teslim meydana gelmiştir ama Antakya prensi Beomonda o sırada Antakya'da bulunmamaktaydı.
Bunun üstüne Baybars, prense kentin sebep alındığını anlatmak için mektup yazmış ve bu mektupta"Eğer orada bulunup ne yaptığımı görse idin, annenin seni hiç doğurmamış olmasını istek ederdin." demiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder